Julebakst: En av julens ekte gleder

Julebakst: En av julens ekte gleder

Åh, julen! En tid for bakedager og sosiale sammenkomster med familie og venner. Ta deg tid til å nyte den. Julen handler masse om at venner og familie kommer sammen og lyser opp den mørkeste måneden i året.

Over hele verden er det ingenting som sier jul og høytid som den søte lukten av julebakst fra kjøkkenet. Fra tradisjonelle julekaker slik som krumkaker og serinakaker til atypiske eksotiske småkaker som er en blanding av kulturer med krydder og smaker, er disse søte godbitene noe alle ser frem til i desember – men har du noen gang lurt på historien bak julebaksten, og trenger du noen gode oppskrifter? Vi gir deg oppskrifter og svar på hvor den sanne opprinnelsen til denne deilige juletradisjonen begynte. Ikke minst får du også svar på hvordan kan du få den ultimate julestemningen på kjøkkenet med juleklær.

Julebakstens forhistorie

Som mange juletradisjoner kan julebaksten spore sine røtter tilbake til tiden hvor man feiret solverv. På 900- og 1000-tallet ble det arrangert festivaler for å feire dette. Faktisk ble det feiret over hele verden fra Norge til Afrika, Irland og til og med i India. Typisk ble solverv feiret som en måte å anerkjenne de skiftende årstider, og de fleste av de eldgamle ritualene dreide seg om mat – innsamling, sortering, lagring, og til og med fasting fordi vinteren ble ansett som en tid med hungersnød. Været og terrenget gjorde det ikke lett å dyrke avlinger eller jakte. Så folk samlet seg for å klargjøre lagrene sine for vinteren og dele fruktene fra den siste høsten med samfunnet.

Krydrenes oppblomstring

Med ankomsten av handelsruter mellom øst og vest, begynte krydder og frukt å finne veien til kjøkken og hjem. Muskat, kanel, sort pepper og frukt som aprikoser og dadler ble introdusert på kjøkkenbordet og i mat. Men det var faktisk kun på den viktigste høytiden at familier hadde råd til å unne seg dette, noe som førte til at man begynte å lage julebakst for å forberede julen. I en tid da de fleste familier ikke hadde det så godt, begynte folk å lage småkaker og søtsaker som en måte å dele gaver på i middelalderens juletider.

Jul i mange kulturer var en tid for å besøke venner og familie og siden oppdrett ikke var et alternativ på grunn av det kalde været, ble forskjellig julebakst laget i store mengder og ble tatt med som gave til de man besøkte. I gamle dager hadde man ikke råd til å kjøpe gaver slik som i dag og derfor var de fleste gaver julebakst. Slik vedvarte tradisjonen med julebakst i julehøytiden. Mange ting har selvfølgelig endret seg siden den gang, men julebakst er fortsatt krydret med de tradisjonelle julesmakene som kanel, muskat og ingefær, akkurat som for evigheter siden.

Lag julebakst med en morsom julegenser

Du har sett det år etter år, julegenseren har prydet husstander over og nesten alle europeiske land har plukket opp trenden. Julegenseren har vært en av de raskest voksende juletrendene de siste årene, og det er det god grunn til! Hva gir vel ikke mer julefølelse enn en festlig julegenser som garanterer at julen blir en fest?

Det er nettopp dette vi hos Jule-genser.no er opptatt av – at du skal passe den festlige atmosfæren sammen med klær som får deg til å komme inn i den rette stemningen. Inviter venner og familie til bakedag og be de ta på seg sin favoritt-julegenser. Det blir garantert en morsom dag i kjøkkenet for både store og små

Hos Jule-genser.no er vi svært opptatt av miljøet. Bærekraft forbedrer kvaliteten på våre liv, beskytter økosystemet vårt og bevarer naturressurser for fremtidige generasjoner. Derfor kan vi stolt meddele at vi er det mest bærekraftige juleklesmerket, hvor vi tar hensyn i alt fra produksjon til logistikk og kundeservice. Bærekraft er en del av vårt DNA og til jul er Julegenser det ledende juleklesmerket når det kommer til bærekraft. Vi setter bærekraft foran inntjening, fordi vårt primære mål er å drive bedrift på en etisk måte som både er til gavn for miljøet og mennesker. Vi følger verdensomspennende anerkjente krav til organiske tekstiler kalt Global Organic Textile Standard (GOTS) og er de eneste i verden som lager GOTS-juleklær. Våre GOTS-gensere er i tillegg noen av verdens billigste.

Inviter til julekonkurranse

Gjør noe helt eget ut av bakedagen. Inviter til bakedag med en vri, hvor dere kårer en bakevinner som er den med den festligste, styggeste julegenseren. Dette vil garantert gjøre bakedagen til en fulltreffer. Ikke bare vil julebaksten spre deilig duft og julestemning, men når familie og venner i tillegg samles med sine styggeste versjoner av julegensere så vil gledeslatteren spres som aldri før! De festlige julegenserne kan vi virkelig ikke få nok av under juletiden, og hos Jule-genser.no får du et hav av julegensere slik at du med sikkerhet vil kunne vinne konkurransen.

Våre bærekraftige julegensere passer perfekt til alt og derfor kan du også bruke dem ved andre anledninger enn til baking av julebakst med den viktige julekonkurransen. De kan brukes til alt fra koselige desemberdager foran peisen, på julebord og selvfølgelig også på julaften. Eller bare som en del av et antrekk når du føler deg i skikkelig julehumør.

Vi har julegenserne til alle, og derfor kan du være sikker på at du vil finne en genser som du vil elske, og som du kan bruke år etter år! Siden vi har mange forskjellige kunder, har vi gensere for både spillere og hundeelskere, bærekraftige gensere, klønete gensere og behagelige juleklær – Christoffer Sloth, adm. dir.

Bak for veldedighet

Julebakst hører julen til. Deilige julekaker, kjeks og småkaker er det lite som slår. Dessverre er det ikke alle som er like heldige. Noen er ensomme og noen har det økonomisk vanskelig. Gled noen andre i julen ved å gi bort litt deilig julebakst, eller lever julebaksten til forskjellige veldedige organisasjoner som inviterer mennesker i vanskelige situasjoner på julemiddag.

Vi hos Jule-genser.no er opptatt av veldedighet, og elsker å spre juleglede. Derfor er det også viktig for oss å spre budskapet om å hjelpe andre mennesker som kanskje ikke har de samme vilkårene som en selv. Hos Jule-genser.no har vi derfor laget en veldedighetsinnsamling – også for flere fotballklubber over hele Europa, hvor inntektene går til veldedige formål.

Se også

Gjør julemiddagen til en suksess

Julen er en favoritthøytid for mange av oss. Den hvite snøen som legger seg mykt over husene, de vakre lysene lyser opp gatene, gavene...

Les mer